קונדילומה, שהיא יבלות באזור איבר המין או פי הטבעת, מופיעה בשל חשיפה לווירוס הפפילומה (HPV), הן אצל נשים והן אצל גברים. היבלות מופיעות רק ב – 10 אחוז ממקרי החשיפה לפפילומה, משמע רוב רובם של הנדבקים בווירוס אינם מפתחים כלל תסמינים כלשהם, הנלווים לו, כמו היבלות.
גידול היבלות נע בין 1 מ"מ לכמה מ"מ בודדים ומרקמן זהה לזה של הכרובית. בדרך כלל מופיעות כמה יבלות בו זמנית, הצמודות זו לזו, ולעיתים מופיעה יבלת אחת בלבד. היבלות עצמן יכולות להופיע בחלק החיצוני של איברי המין (כי שקורה לרוב) או בחלק הפנימי.
את הקונדילומה מזהים לאחר הביקור אצל הרופא ולאור הופעת היבלות עצמן, שמזוהות באופן מידי לרוב ככאלו הנגרמות בשל החשיפה לפפילומה.
כיצד זה קורה?
הקונדילומה, כאמור, מועברת במגע מיני, אולם לעיתים זמן דגירת הווירוס ארוך עד הופעת הנגעים. לקונדילומה ישנה נטייה לחזור במקרים מסוימים (במספר קטן יחסית), ולכן מומלץ לבצע מעקב חצי שנתי לאחר ההדבקה, או במידה ויש חשש להדבקה, אצל רופא הנשים.
מכיוון שהקונדילומה פוגעת גם בנרתיק ובצוואר הרחם, ולא פוגעת אך ורק באיברי המין החיצוניים, חשוב לבצע בדיקת פאפ במידה והדבר הומלץ על ידי רופא הנשים. במקביל, ישנה חשיבות רבה מאד גם ביידוע בן הזוג באשר להדבקה כדי למנוע את העברת המחלה או לאפשר לו לפנות לגורם רפואי כדי לבדוק האם גם הוא נגוע בווירוס.
מדוע הקונדילומה חוזרת?
בדומה למחלות מין אחרות, במקרה של הידבקות חוזרת הדבר עשוי, לעיתים לגרום לסיבוכים, אם כי האחוז לכך נמוך בהשוואה למחלות אחרות. קונדילומה חוזרת תופיע באופן דומה לרוב, אך לא תמיד באותו המקום.
למרות שניתן לטפל בה כיום ביעילות רבה, הדבר איננו מונע את חזרתה כי אם מתייחס לסימפטום עצמו בלבד. לרוב מערכת החיסון חזקה דיו כדי להילחם בווירוס גם ללא נטילת תרופות, וזו גם הסיבה מדוע אצל רבים שנדבקו בו לא נראים סימנים כלשהם.
התסמינים מופיעים בדרך כלל לאחר זמן דגירת המחלה, מה שעשוי לקחת מספר שבועות ולעיתים גם כמה שנים. ככל שמערכת החיסון חזקה יותר, כך יכולתה להתמודד עם הווירוס רבה יותר. הסבירות לקונדולימה חוזרת בקרב הסובלים ממערכת חיסון חלשה תהיה גבוהה יותר. הסבירות לקונדילומה חוזרת אצל אלה, המקיימים יחסי מין עם פרטנרים רבים, תהיה גבוהה גם כן, מה שמצריך זהירות יתרה וגם מעקב אצל הרופא המטפל.
חשוב לדעת – זה יכול להיות מסוכן!
ישנן כיום מספר שיטות לטיפול ביבלות. לעיתים הליך כירורגי להסרת היבלת, לעיתים משחות מיוחדות וגם לעיתים טיפול בלייזר. יחד עם זאת, למרות הסרת היבלות עצמן, הדבר איננו מונע בהכרח את חזרתן בעתיד ולא מבטיח החלמה מלאה.
הסיכוי לקונדילומה חוזרת, כאמור, נחשב לנמוך יחסית והפתרונות הרפואיים יחד עם החיסון שמוצע כיום, כמניעה, הופכים את ההתמודדות עם המחלה לקלה יותר. אולם, חשוב לזכור שישנם סוגים שונים של ווירוסים, כשכמה מהם יכולים לגרום להופעת נגעים סרטניים. כדאי להקפיד על יחסי מין מוגנים, להמעיט במספר הפרטנרים כדי להקטין את הסיכוי להדבקות ובעת הצורך לפנות אל הרופא המטפל.