נגיף הפפילומה האנושי (Humen Papillomavirus) הוא קבוצה של כמה מאות זנים שונים של וירוס, הנחשבים לבין הנפוצים ביותר בעולם. נכון להיום, נגיף הפפילומה הוא הסיבה העיקרית לסרטן צוואר הרחם, כשהאחראיים על כך הם זנים מסוימים של הנגיף, שהם אלה הגורמים ללמעלה מ – 99 אחוז ממקרי הסרטן.
נגיף הפפילומה אחראי גם על סוגים נוספים של סרטן, כמו למשל: סרטן פי הטבעת הן אצל גברים והן אצל נשים (ב – 90 אחוז מהמקרים), סרטן הפה והלוע (ב – 70 אחוז מהמקרים), סרטן הנרתיק והפות (ב – 65 עד 70 אחוז מהמקרים) וסרטן הפין (ב – 50 אחוז מהמקרים).
מעבר לכך, הוא גורם למחלות שונות, שגם הן עשויות להופיע אצל נשים ואצל גברים כאחד: יבלות באזור איברי המין, פי הטבעת ובאזורים נוספים וגם יבלות על מיתרי הקול. ההידבקות בנגיף הפפילומה היא דרך מגע מיני ישיר, בזמן קיום יחסי מין, ולעיתים גם בעת התחככות. קונדום יכול להקטין את הסיכוי להידבקות בנגיף אך לא למנוע את ההדבקה באופן מלא.
החיסון המוצע כיום
נכון להיום, מוצעים בישראל שני סוגים שונים של תרכיבים לחיסון נגד הפפילומה, המומלצים על ידי משרד הבריאות: Carvarix, המיוצר על ידי חברת GSK והשני – Gardasil, המיוצר על ידי חברת Merck. שתי תרכובות חיסונים אלה מכילות מעטפת ריקה של הנגיף. הן, ובניגוד לחיסונים אחרים, אינן מכילות את החומר הגנטי שלו, כלומר את ה – DNA, ולכן לא ניתן להדבק בנגיף לאחר החיסון.
שני סוגי החיסון מגנים מפני הזיהומים, הנגרמים לאחר ההדבקה מהנגיף, מה שרלוונטי לשני זנים בלבד: 16 ו – 18, הידועים ככאלה הגורמים לרוב מקרי סרטן צוואר הרחם וגם סרטן פי הטבעת ול – 50 אחוז ממקרי סרטן הנרתיק, הפין, הפות והלוע התחתון. שני סוגי החיסון הוכחו, על פי מחקרים ומעקבים שבוצעו, ככאלה העוזרים במנעים התפתחות הנגעים הקיימים (היבלות) לנגעים טרום סרטניים של סרטן צוואר הרחם ושניהם ידועים כבטוחים מאד. הם ניתנים כזריקה ישירות לשריר הזרוע וכוללים מקבץ של 3 מנות, הניתנות בהפרש של מספר חודשים זו מזו.
תרכיב החיסון Gardasil מגן על המקבלים אותו מפני שני זנים של פפילומה: 6 ו – 11. שני זנים אלה אחראיים על התפתחות של יבלות באזור איברי המין. התרכיב ניתן כיום לבנות בטווח הגילאים 9 עד 45 ולבנים בטווח הגילאים 9 עד 26. לעומת זאת, ה – Carvarix ניתן לנשים ללא מגבלת גיל עליון, כלומר מגיל 9 ואילך. משרד הבריאות ממליץ לבנות ולבנים, לנשים ולגברים, בגילאים 13 עד 26, לקבל את החיסון נגד הנגיף. במקרים מסוימים כדאי לשקול לקבל אותו כשמדובר בנשים מעל לגיל 26.
החיסון ניתן, כאמור, לבנות ולבנים, ובדיוק מאותה הסיבה: כדי להגן עליהם מהתפתחות של מחלות ממאירות וגם להתפתחות של יבלות באיברי המין. מעבר לכך, הוא ניתן גם כדי למנוע את העברתו של הנגיף מאחד לשני.
משך זמן ההגנה שהוא מציע
החיסון נגד פפילומה יעיל לתקופה של 15 שנים. על פי מחקרים שבוצעו בתחום, נמצא כי לנשים שחוסנו בחיסון נגד הנגיף לפני 15 שנים ישנם עדיין נוגדנים, המגנים עליהן מפניו. כיום לוח הזמנים המומלץ לקבלתו הוא בשתי סדרות של חיסון במרווח של 6 חודשים ביניהם – כשמדובר בילדים בכיתות ח' או, בילדים בכיתות ט' ומעלה – שלוש מנות חיסון, במשך תקופה של 6 חודשים: את המנה השנייה מקבלים לאחר כחודשיים ממועד המנה הראשונה ואת המנה השלישית מקבלים לאחר כ – 6 חודשים ממועד המנה הראשונה. חשוב להקפיד על קבלת המנות על פי המועדים שנקבעו מראש כדי ליהנות מהגנה מרבית.