קונדילומה – יבלות באזור איברי המין ופי הטבעת יכולה להופיע הן אצל גברים והן אצל נשים ובטווח גילאים רחב. היבלות מופיעות לאור הדבקות בנגיף הפפילומה האנושי – Human Papilloma Virus, הכולל 200 מינים שונים של ווירוס, שחלק קטן מהם יכול גם להתפתח לנגעים סרטניים, המובילים לסרטן צוואר הרחם ולסוגים נוספים של סרטן.
יחד עם זאת, מדובר במקרים נדירים מאד ומרבית הנדבקים בנגיף אינם מפתחים תסמינים כלשהם ולכן לא יודעים שנדבקו במחלה. נכון להיום מדובר במחלת המין הנפוצה ביותר בעולם המערבי, התוקפת את בני הגיל 16 עד 49 ושכיחה יותר אצל נשים מגברים.
התסמינים
ב – 90 אחוז ממקרי ההדבקה, הנדבקים לא יודעים כלל שנדבקו, כאמור. המערכת החיסונית שלהם, במקרים כאלה, מצליחה להתגבר על הנגיף, שנעלם בתוך תקופה של 6 חודשים עד שנתיים מרגע ההדבקה. במקרים כאלה לא יתפתחו בדרך כלל תסמינים כלשהם, כמו יבלות למשל, המרמזות על ההדבקה בנגיף.
במידה ואכן מופיעים תסמינים מסוימים, יהיו אלו יבלות, קונדילומה, בין אם אחת או מקבץ של כמה, שתופענה בדרך כלל באזור איברי המין או באזור פי הטבעת. במקרים נדירים מאד, באחוז נמוך מההדבקות, עשויים הגידולים העוריים, היבלות עצמן, להפוך לממאירים.
הפפילומה עשוי לגרום לסרטן צוואר הרחם אצל נשים ולסוגים נוספים של סרטן, כמו סרטן הפין אצל גברים, סרטן הלוע או סרטן פי הטבעת. מדובר בסוג מסוים של הנגיף, במספר זנים, המעוררים שינויים בתאים עצמם ועם הזמן מתפתחים לסרטן. מתוך 200 זנים שונים של פפילומה, 15 מוגדרים ככאלה עם סיכוי גבוה להתפתחות של סרטן, 3 עם סבירות אפשרית לסרטן ו – 12 זנים מוגדרים ככאלה עם סבירות נמוכה להתפתחות של סרטן.
חיסון נגד קונדילומה
נכון להיום מוצע חיסון מיוחד, היעיל במקרים של הדבקות בזנים מסוג 6, 11, 16 ו – 18. זנים אלה הם האחראיים על 90 אחוז מהמקרים בהם מופיעות היבלות באזור איברי המין ועל 70 אחוז מהמקרים בהם מתפתח סרטן בצוואר הרחם. מדובר בחיסונים בשם גרדסיל ו – Cervarix.
שניהם יעילים, על פי מחקרים ומעקבים שבוצעו בתחום, למשך תקופה של 10 שנים לפחות ומשערים שעם הזמן יהיו יעילים למשך תקופה ארוכה עוד יותר. החיסון מומלץ מאד לנשים, כחלק ממניעת הסרטן וזאת לצד בדיקת סקר – משטח צוואר הרחם/פאפ, שכדאי לבצע אותה אחת לשנתיים. החיסון הוא חלק מסל הבריאות בישראל מאז שנת 2012 והוא ניתן לנערות בכיתה ח' ללא עלות ומשנת 2015 ניתן גם לנערים.
מניעה
מכיוון שמדובר בנגיף, המועבר לרוב דרך מגע מיני מלא, שימוש בקונדום יכול להקטין את הסיכוי להדבקות, אך חשוב לדעת שאיננו יכול למנוע אותה ב – 100 אחוזים. יחד עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שישנן מספר קבוצות, בהן שכיחות הקונדילומה גבוהה ולכן החשש מהתפתחות של סרטן גבוה גם כן.
גברים ונשים עם מספר רב של פרטנרים מיניים נמצאים בקבוצת סיכון, נשים בהריון, מעשנים ומעשנות וגם כאלה, המתחילים לקיים יחסי מין בגילאים צעירים. צמצום מספר הפרמטרים המיניים, חיסון נגד פפילומה, הקפדה על שימוש בקונדום בזמן יחסי מין, כל אלה יכולים לצמצמם משמעותית את מספר הנדבקים ולמנוע את הדבקתם של אחרים, נוספים.