קונדילומה, יבלות באיברי המין, נחשבת לאחת ממחלות המין הנפוצות ביותר בעולם המערבי, הן בקרב נשים והן בקרב גברים. הקונדולימה מופיעה לאחר הידבקות בנגיף הפפילומה, העשוי לדגור בגופו של האדם במשך שנה עד להופעת הסימפטומים הראשונים.
אצל נשים, תופענה היבלות, בשלב הראשוני, באיבר המין בתצורת גושים קטנים עם מרקם גרגירי, הגדלים עם הזמן. אצלם גברים תהיינה היבלות, בדומה לאלו המופיעות בכפות הידיים: מחוספסות, קשות ומוגבהות.
במרבית המקרים יהיה מדובר במקבץ של מספר יבלות, הנראות כמעין כרובית, אך לעיתים תופיע יבלת אחת בלבד. היבלות לא גורמות לכאב לרוב, אך מלוות בדרך כלל בתחושת גירוי, גרד או אי נוחות, ובמיוחד כשהן מופיעות באזור פי הטבעת.
במצבים מסוימים הן עשויות לדמם בזמן יחסי מין, ולכן מומלץ להימנע מכך עד להחלמה מלאה. היבלות שמתפתחות בתוך השופכה או ליד, יכולות להפריע לזרימת שתן תקינה ולכן, סביר שתהיינה מורגשות הרבה יותר.
נגיף הפפילומה האנושי – הגורם ליבלות
נגיף הפפילומה האנושי (Humen Papillomavirus) מועבר בעת מגע מיני, כאמור, והוא זה הגורם ליבלות, המופיעות בנרתיק, באזור איבר המין או באזור פי הטבעת. היבלות יכולות להופיע אצל נשים וגם אצל גברים, כשזנים מסוימים של הנגיף יכולים, במקום ליבלות, לגרום, עם השנים, לסרטן צוואר הרחם, לסרטן של הפין או לסרטן פי הטבעת.
למרות שמדובר במחלת מין שכיחה מאד, מעט מהנדבקים בנגיף יפתחו בשלב כלשהו יבלות. ישנם רבים שנושאים את הנגיף ולא מפתחים תסמינים כלשהם ולכן כלל לא יודעים שהם סובלים מכך. אי הידיעה, וגם העובדה שאין ביטויים חיצוניים לנגיף שתקף, יכולה להוביל למקרים רבים יותר של נדבקים ולהתפשטות המחלה. לשמחתנו, מרבית הנדבקים בנגיף הפפילומה נרפאים ממנו באופן ספונטני בין אם לאחר כמה חודשים מרגע ההדבקות ובין אם לאחר שנה.
באילו אזורים בגוף מופיעה הקונדילומה?
אצל נשים, יכולות היבלות להופיע באזורים שונים: סביב הפות ובעיקר בפתח הנרתיק, בתוך הנרתיק עצמו, באזור שבין הנרתיק לפי הטבעת, סביב פי הטבעת, בפתח השופכה או על צוואר הרחם. בשניים מתוך שלושה מקרים, מופיעות היבלות סביב הפות, בעוד שב – 1 מתוך 25 מקרים, הן עשויות להופיע בפתח השופכה.
גם אצל גברים ישנם מספר אזורים, הנחשבים לאזורים השכיחים ביותר שבו עשויות להופיע היבלות. האזור השכיח ביותר הוא האזור שסביב פי הטבעת. אזורים שכיחים נוספים, אם כי פחות, הם בתוך השופכה, על פני עטרת הפין, מחת לעורלה (רלוונטי לגברים שלא נימולו), באזור שבין פי הטבעת לשק האשכים ועל שק האשכים, הנחשב לאזור הפחות שכיח, כפי שקורה בכל 1 מתוך 100 מקרים.
איך מזהים האם זו קונדילומה?
אבחון הקונדילומה נעשה תוך התייחסות למראה היבלת. ישנם מקרים בהם נלקחת ביופסיה מהיבלת עצמה וגם מתבצעת בדיקת רקמה תחת מיקרוסקופ. במקרים מסוימים עורכים משטח פאפ (משטח צוואר הרחם) כדי לבחון האם קיימים שינויים כלשהם ברקמות צוואר הרחם (שינויים סרטניים או טרום סרטניים).
בדיקה נוספת לאבחון המחלה היא בדיקת PCR (האדרת חומצות גרעין), העוזרת באיתור נגיף הפפילומה ומשמשת כיום בעיקר לצרכי מחקר. מדובר בבדיקה חדשה יחסית ופחות פופולארית. בכל מקרה, עם הופעת יבלות או במקרה של תחושת חוסר נוחות או גרד באזור (מה שיכול גם לאפיין מחלות מין אחרות או בעיות רפואיות נוספות), מומלץ לפנות לרופא לבדיקה ראשונית ובהתאם להחליט אילו בדיקות נוספות לבצע.
צורות ביטוי של קונדילומה
תסמינים אלה, בין אם אחד מהם ובין אם שילוב של כמה מהם, יופיעו לרוב בתוך שלושה חודשים ממועד ההדבקה. כשמדובר ביבלות, צבען יהיה כצבע העור. התסמינים מהווים הפרמטר העיקרי, המאפשר לרופא המטפל לזהות שאכן מדובר בקונדילומה ולא במחלת מין אחרת.