הקונדילומה, יבלות באיברי המין ובפי הטבעת, יכולה להופיע אצל נשים פעילות מינית בכל גיל וגם אצל גברים. הדבר קורה לאחר הידבקות בנגיף הפפילומה, שלעיתים איננו בא לידי ביטוי כלל, אלא רק לאחר כמה שנים.
ישנן נשים שנדבקות בנגיף ולא סובלות מסימפטומים כלשהם, וישנן כאלו שנדבקות בו ונאלצות להתמודד עם סימפטומים נוספים, הנלווים ליבלות, כמו גרד באזור עצמו, תחושת אי נוחות, כאב ולעיתים גם דימום בזמן יחסי מין. היבלות, המופיעות באזור איברי המין ובפי הטבעת, נראות כמעין גידול בתצורת כרובית, לפעמים מדובר ביבלת אחת אולם לרוב אלו מספר יבלות, הסמוכות זו לזו.
כיצד באה לידי ביטוי הקונדילומה
המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי בתצורות שונות, כאמור, לצד היבלות עצמן. כשהיא מופיעה באזור צוואר הרחם, תופיע לרוב גם הפרשה צמיגית צהובה, דימום לאחר יחסי מין, כאבים באזור הבטן התחתונה או באזור הבטן הימנית העליונה וכמובן גם יבלות. כשהיא מופיעה באזור הפות או בפי הטבעת יופיעו, לצד הגידולים העוריים, גם דימומים בדרך כלל, כאב בזמן יחסי מין וגרד באזור עצמו. הקונדילומה, במקרים נדירים במיוחד יכולה גם להופיע באזורים נוספים, כמו בפה, ואז היא תבוא לידי ביטוי ביבלות/גידולים עוריים ובמיתרי הקול, ואז, לצד היבלות תופיע גם צרידות.
כיצד נדבקים במחלה
הקונדילומה היא מחלה המועברת בעת מגע מיני. סוברים ש – 80 אחוז מהנשים צפויים להידבק במחלה / נדבקו בה, ובטווח גילאים של 16 עד 50. יחד עם זאת, אצל מרביתן לא יופיעו כלל סימנים למחלה והן לא תדענה שהן נדבקו בה. תקופת דגירת ווירוס הפפילומה, הגורם למחלה, נעה בין כמה חודשים בודדים למספר שנים.
במקרים נדירים יכול הזיהום הנגיפי להפוך למצב טרום סרטני וסרטני (סרטן צוואר הרחם), מה שקורה במשך תקופה ארוכה, של בין מספר חודשים לעשרות שנים. ישנם מספר מצבים, המהווים גורם סיכון למחלה. במקרים בהם מדובר במערכת חיסון חלשה, הסיכוי לפתח את המחלה גבוה יחסית. שכיחות ההדבקות בנגיף גבוהה במיוחד בקרב נשים בגילאי 20 עד 24, נשים פעילות מינית עם מספר פרטנרים מיניים. גם נשים שאינן מקפידות על יחסי מין מוגנים (עם קונדום) חשופות יותר לנגיף וגם נשים בהריון.
כיצד מטפלים במחלה
הטיפול בקונדילומה אצל נשים, ובדומה לטיפול אצל גברים, מתמקד בסילוק הנגיף מהרקמות, דבר הנעשה באחת מתוך כמה שיטות. טיפול בלייזר הוא שיטה מקובלת כיום, בעזרתה ניתן להסיר את הגידול העורי, את היבלת עצמה, באופן נקודתי ולהבטיח החלמה מהירה ותוצאות קוסמטיות מצוינות. הטיפול בשיטה זו מתאים במקרים בהם ישנו מספר רב מאד של יבלות וגם במקרים בהם יש להן נטייה לחזור שוב ושוב.
אפשרות טיפולית אחרת היא באמצעות תמיסת קונדילוקס עם רמת רעילות נמוכה מאד. השימוש אפשרי באופן עצמאי ואיננו מומלץ במידה ומדובר בהתפשטות נרחבת. טיפול מסוג אחר, המוצע גם הוא לנשים הסובלות מקונדילומה, הוא טיפול באמצעות חומרים ביולוגיים מיוחדים. אחת האפשרויות, במקרים כאלה, הוא קרם אלדרה, אותו ניתן למרוח ישירות על האזור באופן עצמאי.
יחד עם זאת, כדי לזכור שבמקרים רבים הקונדילומה חוזרת, וגם לאחר שמטפלים בה באופן נקודתי (למעט הלייזר, שמקטין את הסיכוי לחזרתה באופן משמעותי). ולכן, חשוב גם להקפיד על התנהלות נכונה כדי להקטין את שיעור חזרתה. למשל: להמעיט בבני זוג, להשתמש בקונדום, להימנע מעישון, לבצע בדיקת קולפוסקופיה אחת לשלושה חודשים ובדיקת PCR, במקרה של חשש מהדבקה. חשוב שגם בן הזוג ייבדק כדי לוודא שאיננו נושא את נגיף הפפילומה.