מחקר שבוצע בארצות הברית מצא כי שיעור הגברים המבוגרים שבגופם נמצא וירוס הפפילומה או HPV, הווירוס שהוא הגורם לקונדילומה, גבוה יותר באופן משמעותי בקרב גברים מבוגרים מאשר בקרב גברים צעירים. מחקר זה הוא ראשון מסוגו ומצביע לראשונה על ממצאים אלה, בהם גברים מבוגרים נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה יותר לשאת את הנגיף ולכן גם למצוא את עצמם עם קונדילומה לעומת גברים צעירים.
מהי בעצם הקונדילומה וממה היא נובעת?
לפני שנפרט על המחקר, נתחיל מהתחלה עבור אלה שלא "זכו" עדיין להיות מעורים בתחום. קונדילומה היא יבלת ויראלית המופיעה על עור איברי המין כתוצאה מהידבקות בווירוס הפפילומה או HPV.
וירוס הפפילומה עובר מאדם לאדם בזמן קיום יחסי מין (מכל סוג שהוא). הווירוס נמצא על העור וכך עובר לעור של בן או בת הזוג ומשם חודר אל הגוף.
איך לזהות ואיך לטפל?
קונדילומה מזכירה במראה שלה כרובית קטנה, הן בצבע והן במבנה. לרוב מופיעה יבלת בודדת אך לעתים יופיעו מספר יבלות קטנות.
לרוב הטיפול הוא באמצעות תמיסה שנמכרת בבית מרקחת. אם טיפול זה אינו עוזר ישנן שיטות מורכבות יותר כמו הקפאה, או טיפול בלייזר.
האם הקונדילומה מופיעה מיד עם ההדבקה בנגיף?
ההדבקה בנגיף איננה גורמת להופעה מידית של הקונדילומה. בדומה להרפס, הנגיף נמצא בגוף במצב רדום ומתעורר במצב מסוים, למשל כאשר המערכת החיסונית חלשה. הקונדילומה יכולה לא להופיע כלל או להופיע שבועות וגם שנים לאחר ההידבקות בוירוס הפפילומה.
לכן לא בהכרח ניתן לדעת מיהו הפרטנר או הפרטנרית שהדביקו אתכם. וירוס הפפילומה נחשב לנפוץ מאוד. רבים מבני 25 ומעלה אשר קיימו יחסי מין עם מספר פרטנרים במהלך חייהם יישאו בתוכם את הנגיף.
סיכונים – ברוב המקרים לא נמצא קשר בין קונדילומה או נגיף ה- HPV לבין סרטן. הקונדילומות עצמן אינן מסוכנות ולא מתפתחות לגידול סרטני. גם רוב סוגי ה- HPV, ביניהם אלה הגורמים לקונדילומה, לא גורמים להיווצרות סרטן.
מטרת המחקר ומהלכו
המחקר ביקש לבדוק עד כמה נפוץ וירוס הפפילומה בקרב אוכלוסיית הגברים (נבדק אחוז הגברים הנושא את וירוס הפפילומה ולאו דווקא הלוקים בקונדילומה), האם יש צורך לנקוט בדרכי פעולה שונות מהיום על מנת להקטין את אחוז נשאי הווירוס ואם כן – מהן.
נבדקו במהלך המחקר גברים מקבוצות גיל שונות, מגיל 18 ועד 59. אותם גברים עברו בדיקות גופניות וגם ענו על שאלונים. נלקחו מהם דגימות בהן נבדקה הימצאותם של 40 סוגים שונים של הוירוס.
ממצאי המחקר
ראשית, נמצא כי וירוס הפפילומה נפוץ מאוד בקרב גברים באופן כללי וכי 45% מן הנבדקים נושאים וירוס פפילומה מסוג כלשהו.
בנוסף, בניגוד לנשים, אצלן ידוע כי דווקא אחוז הצעירות הנושאות את הווירוס גבוה יותר, בקרב גברים התגלתה מגמה הפוכה: דווקא אצל קבוצת הגברים הצעירים בגילאי 18-22 רק 29% נשאו את הווירוס, בעוד שבגילאי 23-27 הייתה קפיצה משמעותית באחוז הנשאים- כ- 46%. בקרב גילאי 58-59 היה אחוז הנשאים הגבוה ביותר, כ- 60%.
מסקנות המחקר
היום ניתן חיסון נגד וירוס הפפילומה בגילאים צעירים. בנים ובנות מקבלים את החיסון בכיתה ח', אך גברים שהחמיצו את החיסון יכולים לקחת אותו בארץ עד גיל 26 בלבד, בניגוד לנשים שיכולות לקבלו עד גיל 45.
אחת מהמלצות המחקר היא לאפשר לגברים להמשיך ולקבל את החיסון מעבר לגיל 26 בשל העליה באחוז הנשאים דווקא ככל שהגיל עולה ולא להפך.