מדובר בתופעה שכיחה מאד, המופיעה הן אצל נשים והן אצל גברים, ולרוב איננה נחשבת למסוכנת. יבלות באיברי המין נראות כמעין גידול עורי בתצורת כרוב, הנגרם לאור הדבקות בווירוס הפפילומה – HPV.
היבלות באיברי המין תופענה בדרך כלל בחלקם החיצוני, כשלעיתים נדירות, ובעיקר אצל גברים, הן עשויות להופיע גם באזור פי הטבעת. למרות שהנדבקים בווירוס הפפילומה הוא רב מאד, לא כל נדבק מפתח יבלות, ושכיחותן עומדת על כ – 10 אחוזים מהנשים והגברים, הצפויים לפתח אותן.
כיצד הן באות לידי ביטוי
היבלות באיברי המין נראות, כאמור, כמעין בליטות, כמעין גידולים עוריים קטנים, בין אם הן מופיעות כיחידות ובין אם כמקבץ של כמה (מה ששכיח יותר). אצל נשים הן תופענה באזור שפתי הנרתיק וגם עשויות להופיע בתוכו ואצל גברים הן יכולות להופיע באזור איבר המין או בסמוך לפי הטבעת. הגדלים שלהן משתנים בין אחד למשנהו. הן יכולות להיות קטנטנות, בגודל של מילימטרים בודדים, או גדולות ביותר, בגודל של מספר סנטימטרים. במקרים מסוימים יכול להיות נלווה להן גם כאב ואף דימום בזמן קיום יחסי מין. במקרים רבים צפויים להיות נלווים ליבלות גרד מציק ותחושת צריבה.
ההדבקות בהן
היבלות מופיעות לאחר הדבקות בנגיף הפפילומה, המועבר בזמן קיום יחסי מין או בעת חיכוך עם העור. ניתן להדבק בווירוס גם ללא חדירה, מה שהופך את השימוש בקונדום כאמצעי מניעה כפתרון שאיננו בהכרח מונע לחלוטין את ההדבקות ואת הופעתן של היבלות.
היבלות עשויות להופיע כמה חודשים לאחר ההדבקות ובמקרים מסוימים גם לאחר כמה שנים. ישנם כאלה, שנדבקים בווירוס וכלל אינם סובלים מהן. לרוב הן תופענה בקרב צעירים, בטווח הגילאים 20 עד 24, צעירים פעילים מינית, כאלה שלהם כמה פרטנרים מיניים וגם שכיחות גבוהה יותר של יבלות בקרב נשים הרות.
הטיפול ביבלות
במרבית המקרים היבלות נעלמות מעצמן וללא הצורך בטיפול כלשהו. הן גם אינן מציקות או גורמות לתחושת אי נוחות. אולם, במידה ואינן נעלמו, כדאי לפנות אל הרופא המטפל לקבלת מענה מתאים. ישנם כיום סוגים שונים של טיפול ביבלות באיברי המין. אחד מהטיפולים המוצעים כיום הוא שימוש במשחה מיוחדת, אותו מורחים ישירות על היבלת, או שימוש בתמיסה הממיסה אותה.
אפשרות אחרת, היא הסרה כירורגית של היבלת, בין אם באמצעות צריכה, טיפול בלייזר או הקפאה. יחד עם זאת, כדאי לזכור שגם לאחר הטיפול והסרת היבלות, הן עלולות להופיע שוב, שכן ווירוס הפפילומה נמצא עדיין בגוף ויכול לגרום להופעתן החוזרת.
חיסון נגד פפילומה
בזכות הפיתוחים הרפואיים השונים בשנים האחרונות, וגם בזכות המודעות הרבה לנושא, מוצעים כיום חיסונים כנגד הווירוס, אותם מקבלים ילדי בית הספר, בנים ובנות בכיתות ח'. אחד מהחיסונים מגן על מתחסנים מפני סרטן צוואר הרחם ואילו השני מגן גם מפני הופעת היבלות עצמן.
החשיבות בקבלת חיסון זה בגילאים הצעירים הינה רבה מאד, שכן ישנם סוגים שונים של ווירוס פפילומה, העשויים להפוך למסרטנים ולגרום, כשמדובר בנשים, לסרטן צוואר הרחם ואצל גברים לסרטן בפי הטבעת ולסוגים נוספים של סרטן. החיסון מציע הגנה מפני סרטן צוואר הרחם ולכן הכרחי לנשים צעירות. מעבר לכך, מומלץ גם להקפיד על שימוש בקונדום כדי להקטין את הסיכוי בהדבקות וגם להמעיט במספר הפרטנרים המיניים.