הקונדילומה, יבלות באיברי המין, באה לידי ביטוי לרוב בחלקם החיצוני והיא יכולה להופיע הן אצל נשים והן אצל גברים ובטווח גילאים רחב (בדרך כלל בין הגילאים 16 עד 49). הסיבות להופעת הקונדילומה קשורות להידבקות בווירוס הפפילומה, כשישנם מספר גורמים, המעלים את הסיכוי להדבקות: מספר רב של פרטנרים מיניים, קיום יחסי מין מגיל צעיר, עישון, היריון וגם קיום יחסי מין לא מוגנים – ללא קונדום.
ליבלות, המופיעות באזור איברי המין ולעיתים גם בפי הטבעת, נלווים לעיתים תסמינים שונים, כמו גרד מקומי, צריבה, כאב בזמן קיום יחסי מין, רגישות באזור ולעיתים גם דימום. במרבית המקרים, לאחר ההדבקות, לא תופענה כלל יבלות והנדבק או הנדבקת לא ידעו שנדבקו בווירוס. אולם, במידה ואלו מופיעות, מוצעות כיום מספר שיטות שונות לטיפול. הנה סקירה קצרה עליהן:
תרופות
התרופות, המוצעות כיום לסובלים מקונדילומה, מתמקדות בטיפול ביבלות עצמן ולא נחשבות כטיפול מניעתי. מורחים אותן ישירות על העור, על היבלת ולעיתים נלוות להן מספר תופעות לוואי, שיש לקחת בחשבון, כמו למשל, כאב מקומי וגם תגובה עורית (תופעות לוואי אלו עשויות להופיע בקרב 11 אחוז מהמשתמשים בתרופה).
חלק מהתרופות נועדו לטיפול ביבלות חיצוניות וחלק נועדו לצורך מניעת התפשטות זיהומים, כמו חומצת TCA, חומצת BCA וחומצה סיליצילית. נכון להיום, אף אחת מהתרופות המוזכרות מעלה לא הוכחה כמונעת את הופעת היבלות, אך הן כן מומלצות ככאלו העוזרות בטיפול ביבלות העוריות.
צריבה בלייזר
שיטת טיפול נוספת, הנחשבת לחדישה יחסית ומקובלת מאד כיום, היא הצריבה באמצעות לייזר. במקרים בהם היבלות מופיעות באזורים חיצוניים, כמו למשל על שפתי הפות, על הפין, על העור עצמו או בחלקו החיצוני של פי הטבעת, ניתן לבחור בשיטת טיפול זה.
הטיפול עצמו, שנערך בחדר ניתוח, מצריך אלחוש מקומי, כשהצריבה באמצעות הלייזר כלל איננה מורגשת וגם לא כואבת. מדובר בטיפול מהיר ופושט יחסית, המוצע כיום הן על ידי קופות החולים, הן עלי ידי בתי החולים והן על ידי מרפאות פרטיות. במקרים מסוימים, אפשר לטפל בשיטה זו גם כשמדובר ביבלות במקומות עמוקים יותר, כמו בפי הטבעת או בתוך הנרתיק, אולם הדבר מוצע כיום על ידי מספר מועט של מטפלים.
צריבה באמצעות מחט חשמלית
טיפול זה יכול להתאים לכל אזור, שבו מופיעות היבלות: הנרתיק, שפתי הפות, פנים פי הטבעת או חלקו החיצוני. אופי הטיפול, באמצעות המחט החשמלית, נקבע בהתאם למיקומן של היבלות וגם להיקף התופעה (האם מדובר ביבלת בודדת או במקבץ של כמה). במידה וזוהי יבלת קטנה מאד, שהופיעה על פני העור, ניתן לבצע את הטיפול ללא הצורך בהרדמה.
הטיפול כולל צריבה ישירה של היבלת, עד לנשירתה ולאחר מכן חבישת המקום. במידה ומדובר באזור פנימי, הדבר נעשה בחדר ניתוח ותחת הרדמה מלאה או חלקית. ההליך עצמו כולל צריבת הנגעים, כשבמידה ומדובר בנרתיק, הוא כולל גם החדרת תחבושת סטרילית לצורך ספיגת ההפרשות ושאריות הדם.
צריבה בחנקן נוזלי
צריבה מסוג זה מיועדת למקרים בהם היבלות מופיעות באזורים חיצוניים והיא נחשבת לפשוטה ומהירה. מבצע אותה לרוב רופא עור ומקדימה אותה זריחת אלחוש בחלק מהמקרים. אולם לרוב אין צורך בכך שכן היא מהירה מאד ולא מכאיבה.
ההליך עצמו כולל התזת חנקן נוזלי באמצעות מכשיר מיוחד וישירות לאזור הנגוע, כלומר על היבלת עצמה. מכיוון שטמפרטורת החנקן הנוזלי נמוכה מאד – מתחת ל – 200 מעלות צלזיוס, התזתו גורמת להקפאת ולהרס התאים, שאיתם הוא בא במגע. לאחר התזת החנקן, היבלת משנה את צבעה וכמספר ימים לאחר מכן היא נושרת מעצמה.
כריתה כירורגית
במידה ומדובר בהיקף גדול מאד של יבלות, ובמידה ולא ניתן להסיר אותן בשיטות אחרות, מוצע הליך טיפולי זה. הכריתה הכירורגית תעשה לרוב בבית החולים ותחת הרדמה מקומית או מלאה. הכריתה תכלול הסרת הנגע ותפירת החתך שנוצר לאחר ההסרה. בדרך כלל מדובר בהליך מהיר יחסית, שלאחר ההתאוששות ממנו וכבר באותו היום משוחרר המטופל לביתו. במידה והדבר מורכב יותר, הוא ישוחרר לאחר מספר ימים.
טיפול בשיטה טבעית
לצד המשחות, התרופות, הלייזר וגם ההליך הכירורגי הפולשני, מוצע טיפול טבעי, טיפול הומאופתי, הכולל שימוש בתרופות טבעיות, המתבססים על תמציות צמחים שונות. הטיפול מוצע כיום על ידי מטפלים טבעיים והוא מותאם נקודתית למקום ולמטופל עצמו.
החלמה לאחר הטיפולים
במרבית המקרים, מדובר בטיפולים פשוטים ומהירים שההחלמה מהם היא מידית. באופן כללי, אופי ההחלמה עצמו נקבע בהתאם לסוג הטיפול המוצע וגם בהתאם להיקף התפשטות הבילות וגם מיקומן.
כשמדובר בחנקן נוזלי, בצריבה באמצעות לייזר או במחט חשמלית, ההחלמה מההליך מהירה במיוחד ואפשר לחזור לשגרה באופן מידי. במידה ומדובר באזורים רגישים יותר, כמו למשל הפין, שפתי הפות וגם חלקו החיצוני של פי הטבעת, סביר שיופיע כאב מקומי לאחר ההליך עצמו. במידה ומדובר באזורים עמוקים יותר, כמו למשל בעומק פי הטבעת או בעומק הנרתיק, ההחלמה תהיה ארוכה וקשה יותר.
בכל מקרה, חשוב לבדוק מול הרופא המבצע את הטיפול מהו אופי ההליך ומהו משך ההחלמה. כדאי גם לשמוע על הסיכונים והסיבוכים האפשריים ולבחון כמה שיטות שונות של טיפול לפני שבוחרים בהליך מסוים.