נגיף הפפילומה האנושי (Humen Papillomavirus) הוא אחד מהנגיפים השכיחים ביותר בעולם המערבי והוא זה הגורם למחלת המין – קונדילומה, המופיעה לרוב בתצורת יבלות באזור איברי המין ופי הטבעת ובמקרים מסוימים גם עשויה להתפתח לסרטן, ובעיקר לסרטן צוואר הרחם.
בנגיף עשויים להידבק 80 אחוז מהנשים ומהגברים שפעילים מינית, כשחלקם סביר שלא יחוו תסמינים כלשהם, בעוד שאחריו ייתכן שיסבלו מיבלות וחלק קטן גם – מסרטן. שלא כמו מחלות מין אחרות, לרבות איידס, שימוש בקונדום לא יכול למנוע את ההדבקה באופן מקסימאלי אך יכול להקטין את הסיכוי להדבקה בצורה משמעותית.
ולכן, כדי למנוע את המחלה מוצע כיום חיסון, המונע את ההדבקה מכמה זנים מסוימים של הפפילומה – 6, 11, 16 ו – 18, הידועים ככאלה העשויים להפוך לסרטן בריריות הגוף, כמו סרטן צוואר הרחם, סרטן הפה והלוע, סרטן הרקטום, הפין והפות.
מכיוון שהחיסון הוא המענה היחיד שיכול למנוע את השלכות ההדבקות בנגיף, מומלץ כיום לבנים ולבנות כאחד לקבל את החיסון. נכון לשנת תשע"ו, מחוסנים בישראל בנים ובנות, תלמידי כיתות ח', בשתי מנות של חיסון. על פי מחקרים שבוצעו בתחום נמצא כי ילדים, עד גיל 14, שחוסנו ב – 2 מנות של חיסון נהנו מתגובה חיסונית טובה, המקנה להם הגנה למשך שנים. החל מכיתה ט' ומעלה, ממליץ משרד הבריאות בישראל לקלב 3 מנות של חיסון.
החיסונים הניתנים כיום בארץ הם Carvarix, הניתן לבנות החל מגיל 9, Gardasil, הניתן לבנות ולנשים בטווח הגילאים 9 עד 45 וגם לבנים בגילאים 9 עד 26. לבנים בגילאי 13 עד 14 ממליץ משרד הבריאות בישראל לקבל חיסון מסוג Gardsil, כחלק משגרת החיסונים הניתנים בכיתה ח'.
מדוע חשוב לתת אותו גם לבנים
על פי מחקרים, שבהם השתתפו כ – 4,000 גברים הטרוסקסואלים והומוסקסואלים בגילאי 16 עד 26, נמצא כי החיסון אכן עוזר במניעת 90 אחוז מהנגעים, הנגרמים על ידי 4 זנים הפפילומה: 6, 11, 16 ו – 18.
מעבר לכך, החיסון, כשמדובר בגברים הטרוסקסואליים, תורם גם להקטנת מספר מקרי ההדבקה בקרב נשים, שחלק מהן (אם כי אחוז נמוך מאד) עשוי לפתח סרטן צוואר הרחם. חיסון, הניתן לגברים הומוסקסואליים, יכול להוריד את מספר מקרי סרטן הפה והלוע וגם את מספר מקרי סרטן החלחולת.
מכיוון שמדובר בקהל החשוף יותר לסוגי סרטן אלה, החיסון יכול להקטין משמעותית את מספר הלוקים במחלה ובכך להציל חיים.
החיסון נגד פפילומה יעיל למשך תקופה של 15 שנים. כלומר, בטווח זה הגוף מוגן מפני הנגיף ומכל ההשלכות הנלוות להדבקה ממנו. על פי מחקרים, נמצא כי לנשים שחוסנו לפני 15 שנה בחיסון נגד הפפילומה, יש עדיין רמת נוגדנים תקינה, כזו המגינה עליהן מפני הנגיף. ההשערות הן שהחיסון יציע רמת הגנה רבה יותר, כלומר – לפרק זמן העולה על 15 שנה.
קבוצות סיכון
מעבר לבנים ובנות המקבלים את החיסון בבית הספר, חיסון נגד פפילומה מומלץ באופן כללי לכל מי שפעיל מינית וגם למי שעשוי למצוא את עצמו בסיטואציה מינית כלשהי. החיסון ניתן כיום במחיר מוזל לחברי הביטוחים המשלימים מטעם קופות החולים, הן לנשים (עד גיל 45) והן לגברים (עד גיל 26) הנמצאים בקבוצת הסיכון להידבק בנגיף (בין אם קיימו יחסי מין עם נשא/ית הנגיף ובין אם מקיימים יחסי מין עם כמה פרטנרים). החיסון ניתן בכל מדינות בעולם המערבי מאז שנת 2002 והוא, לאור מחקרים שבחנו זאת, נמצא כבטוח לשימוש.