הקונדילומה, היבלות באזור איברי המין ופי הטבעת, מופיעות לאור הדבקות בנגיף הפפילומה – Human Papilloma Virus.
הקונדילומה נחשבת במדינות העולם המערבי למחלת המין השכיחה ביותר, המופיעה הן בקרב נשים והן בקרב גברים. מעריכים כי למעלה מ – 80 אחוז מהנשים סביר שתדבקנה במהלך חייהן בפפילומה ושאחוזים גבוהים מהגברים ידבקו גם כן.
היבלות באזור איברי המין הם התסמין המובהק להדבקות, אך ישנם כאלה הנדבקים בנגיף שאינם סובלים מהן וכלל לא מודעים לעובדה שנדבקו בו. ישנם 200 זנים שונים של פפילומה, כש – 15 מהם נחשבים לכאלה עם סבירות גבוהה במיוחד להתפתחות סוגים שונים של סרטן, לרבות סרטן צוואר הרחם אצל נשים.
התסמינים לקונדילומה ושיטות הטיפול המוצעות כיום
דגירת ווירוס הפפילומה נמשכת בין 3 שבועות למספר חודשים ואפילו שנים. היבלות, המופיעות במקרים מסוימים לאחר ההדבקות, יכולות להופיע באזורים חיצוניים וגם באזורים פנימיים. הן יכולות להיות בגודל של מילימטרים בודדים או בגודל של כמה סנטימטרים. לרוב מדובר במקבץ של כמה יבלות, הסמוכות זו לזו, ולעיתים זו יבלת אחת בלבד.
במרבית המקרים הן כלל לא מורגשות וגם לא נראות לעין. אולם לעיתים נלווה אליהם גרד, תחושת כאב או צריבה ולפעמים הן גם מדממות בזמן קיום יחסי מין. הטיפול המוצע כיום לסובלים מקונדילומה נקבע בהתאם למיקום היבלות, הגודל שלהן וגם התסמינים הנלווים להן.
אלו יכולות להיות משחות או חומרים כימיים שונים, שמורחים ישירות על היבלת, זו יכולה להיות הקפאה באמצעות חנקן נוזלי, צריבת היבלת בעזרת לייזר או הסרתה בהליך כירורגי, ניתוחי. יחד עם זאת, למרות מגוון הטיפולים הקיימים, 30 עד 70 אחוז מהיבלות נוטות לחזור בשנים, בתוך תקופה של 6 חודשים.
כיצד נדבקים בקונדילומה?
הקונדילומה, היבלות באזור איברי המין ופי הטבעת, מופיעה כאמור לאור הדבקות בנגיף הפפילומה. היבלת עצמה נוצרת עם חדירת הנגיף לאותו אזור בגוף, ובמיוחד כשמדובר באזור שהוא חבול או סדוק. לאחר דגירתו של הנגיף במשך תקופה של כמה שבועות או חודשים, הוא הורס את שכבת העור העליונה ואת הריריות שבאזור.
ככל שמערכת החיסון חזקה יותר, יכולתו של הגוף להתמודד עם הנגיף טובה יותר וגם האפשרות שהיבלות כלל לא תופענה או תעלמנה מעצמן גבוה מאד. כשמערכת החיסון חלשה, הסיכוי לפריצתה של המחלה הוא גבוה וכך גם הסיכוי להופעת היבלות. גם מצבו הנפשי של האדם עצמו קשור בכך וכן תזונתו ואורח החיים שלו.
קהלים הנמצאים בקבוצות הסיכון
ישנם כמה גורמי סיכון לקונדילומה. ראשית, הגיל שבו מתחילים לקיים יחסי מין. אלה, המתחילים לקיים יחסי מין בגילאים צעירים, נמצאים בקבוצת הסיכון, כלומר, הסיכוי שידבקו בנגיף נחשב לגבוה יחסית. אלה, נשים וגברים כאחד, עם פרטנרים מיניים רבים, נמצאים גם הם בקבוצת הסיכון והסיכוי שידבקו בפפילומה גבוה הרבה יותר מאלה עם פרטנר אחד.
נשים בהריון נמצאות גם הן בקבוצת הסיכון וכך גם אנשים מעשנים ונשים הנוטלות גלולות נגד היריון. חשוב לדעת – הקפדה על שימוש בקונדום בזמן קיום יחסי מין יכולה להקטין את הסיכוי להדבק בפפילומה באופן משמעותי וכך גם הקטנת מספר הפרטנרים המיניים. יחד עם זאת, למעט החיסון, אין כיום שום שיטה אחרת שיכולה למנוע את ההדבקות ב – 100 אחוז, מה שהופך אותו לפתרון מומלץ מאד הן לנערות והן לנערים.