הקונדילומה, וכפי שרבים טועים וחושבים, איננה מחלה אך ורק של נשים והיא יכולה גם להופיע אצל גברים ובטווח גילאים רחב.
בעוד שאצל נשים מופיעה הקונדילומה סביב שפתי הנרתיק או, לעיתים, גם בתוכו, אצל גברים היא יכולה להופיע הן באזור איבר המין והן גם סביב פי הטבעת.
מדובר ביבלות, שמופיעות לרוב במקבץ של כמה, הנראות כמעין גידול בתצורת כרובית. בתחילה הן נראות תמימות מאד, אך עם הזמן הן יכולות להפוך לממאירות. הקונדילומה, וגם אצל גברים, נחשבת למחלת המין השכיחה ביותר והיא מופיעה לרוב בטווח הגילאים 15 עד 49. יחד עם זאת, ברוב המקרים, לאחר ההידבקות בווירוס הפפילומה, הגורם לקונדילומה, לא יופיעו כלל סימנים אצל הגבר והוא לא יידע שנדבק בווירוס.
כיצד הקונדילומה באה לידי ביטוי?
הקונדילומה אצל גברים באה לידי ביטוי בגידולים עוריים המופיעים באזור איבר המין או מסביב לפי הטבעת. היבלות יכולות להופיע בגדלים שונים, לעיתים הן תהיינה קטנטנות ולא ניתן יהיה לראות אותן, אלא אם כן נעזרים במכשיר מיוחד, ולעיתים גודלן יכול להגיע לכמה ס"מ.
בדרך כלל הן תופענה במקבץ של מספר יבלות, כשבמקרים אחרים הן יכולות להיות בודדות. הן יכולות להיות מפוספסות או שטחות ותמיד הן תהיינה בולטות. לכשעצמן, הן אינן מכאיבות, אולם עשוי להיות נלווה להן גרד. חשוב לדעת – שיעורי ההדבקה בנגיף עומדים על בין 25 אחוז ל – 65 אחוז בזמן מגע מיני יחיד. כדי להקטין את הסיכוי חשוב להקפיד על שימוש באמצעי מניעה (קונדום) וגם להימנע מקיום יחסי מין עם מספר רב של פרטנרים.
אבחון המחלה
בשל צורתן הייחודית, קל לרופא העור לזהות שאכן מדובר ביבלות, כלומר – בקונדילומה, אך לעיתים תידרשנה בדיקות נוספות. במקרה של ספק, או במידה והרופא מתקשה לבצע אבחון מדויק, יימרח רופא העור על היבלת חומצה מיוחדת (הליך שאיננו מכאיב), העוזרת באיתור ובאבחון היבלות. הדבר מתאים בעיקר במקרים בהם היבלות קטנטנות.
במקרים אחרים, נדירים יותר, תילקח ביופסיה מהיבלת, לאחר הרדמת המקום. הסיבה לביופסיה היא העובדה שמדובר בווירוס עם פוטנציאל לממאירות. לווירוס הפפילומה, הגורם לקונדילומה, ישנם סוגים שונים. מרביתם אינם הופכים לסרטניים, אולם כמה מהם עם פוטנציאל כזה, מה שמצריך הקפדה יתרה כחלק מהאבחון. סוגי הווירוס עם נטייה לממאירות יכולים להפוך את הנגעים העוריים לסרטן בפי הטבעת, לסרטן צוואר הרחם אצל נשים ולסוגי סרטן נוספים.
הטיפול בקונדילומה
קיימות שיטות טיפול שונות בקונדילומה, כששיטת הטיפול נקבעת בהתאם לגודל היבלת, מיקומה וגם האם מדובר ביבלת בודדת אחת או במקבץ של כמה. השיטות העיקריות המוצעות כיום במקרים של קונדילומה אצל גברים הן: שימוש בתכשיר מיוחד, אותו מורחים ישירות על היבלת. התכשיר גורם לצריבה כימית בעור ולהסרת היבלת באופן הדרגתי.
שיטת טיפול נוספת היא הסרת היבלת באמצעות לייזר, הקפאה בחנקן נוזלי או בחיתוך. מדובר בהליך רפואי פשוט ומהיר, הנעשה תחת הרדמה מקומית. שיטת הטיפול השלישית, אותה משלבים לרוב יחד עם אחת משתי שיטות הטיפול המוזכרות מעלה, היא השימוש באמצעות חומר ביולוגי פעיל, אינטרפרטון, הניתן כקרם למריחה או על ידי זריקה ישירות אל בסיס הגידול.
כדאי לדעת
למרות הטיפולים הרבים, המוצעים כיום לסובלים מהמחלה, כדאי לדעת שווירוס הפפילומה, הגורם לקונדילומה, נחשב לווירוס עקשן מאד. ולכן, לא פשוט להיפטר מהיבלות, הנוטות לחזור גם לאחר הטיפול. בכל מקרה, כדאי לעקוב אחר האזור המטופל, ובמידה והיבלות הופיעו שוב, יש לפנות אל רופא העור כדי לשקול אפשרויות טיפול נוספות, שתעזורנה להיפטר מהיבלות.