בדיקה וגינלית היא הליך שגרתי אותו צריכה לעבור אישה המעוניינת להיכנס להיריון. זוהי גם בדיקה שיכולה להיעשות מדי שנה, ככלי לאבחון מוקדם של מחלות או גידולים.
בדיקה וגינלית שנתית יכולה להיות חשובה מאוד לא רק כתלונה ספציפית הקשורה לקיומה של בעיה, אלא גם כבדיקה יזומה לאיתור סימנים מוקדמים לבעיה או מחלה.
במהלך הבדיקה, הרופא מאבחן, מאשש או או שולל נוכחות מחלות שונות, מעריך האם קיים צורך בבדיקות נוספות. בין היתר, הרופא בודק אם מופיעים שינויי צבע באזור, האם ישנן הפרשות חשודות, נפיחות. נבדקים סימנים לצניחת דפנות הרחם ובודק נוכחות קונדילומה, מחלות עור או מחלות מין.
בדיקת סימנים לסרטן צוואר הרחם
במהלך בדיקה וגינלית שנתית, בודק הרופא האם יש סימנים לקיומה של דלקת. כמו כן נבדק האם יש סימן כלשהו לגידול, שפיר או ממאיר, ומקדישים תשומת לב לסימנים שיכולים להעיד על אפשרות הופעתו של סרטן צוואר הרחם. הרופא בוחן את האזור שבין הנרתיק לבין רירית צוואר הרחם, שכן בו ישנם סימנים היכולים להעיד על סיכון לסרטן בשלב התחלתי.
בדיקה וגינלית מקובלת נעשית תוך שימוש במכשיר בדיקה, כאשר לאחר מכן משלבים במקרה הצורך גם בדיקה ידנית. רק באמצעות מישוש ידני יכול הרופא לבדוק בקפידה את הרחם – נבדק האופן בו הוא שרוי בגוף האישה, בודקים את הגודל שלו, הגמישות וניתן גם לשלול את קיומם של גושים.
הרופא בודק את אזור השחלות והחצוצרות, צוואר הרחם עצמו, הרגישות של האזור. באמצעות הבדיקה ניתן למצוא עדויות למחלות ממאירות, ניתן למצוא עדויות לדלקות או מחלות אחרות של האגן.
אולטרסאונד בבדיקה וגינאלית שנתית
על פי החלטת הרופא, ניתן להרחיב את הבדיקה הווגינלית השנתית ולבצע גם בדיקת משטח פאפ, לאיתור עדויות לזיהומים. ניתן לבצע אבחון לגילוי גידולים טרום סרטניים, ובמקרה הצורך לבצע גם קולונוסקופיה, שמאפשרת לקבל דגימת ביופסיה ואף לבצע כריתה מידית של פוליפים. במידה וצריך, יוכל הרופא להמליץ גם על אולטרסאונד של אזור הנרתיק.
אולטרסאונד וגינלי יכול לסייע בבדיקת מעקב שנתי וגם כאשר ישנה תלונה של מטופלת על מצבים לא שגרתיים. בדיקה כזאת נחוצה במידה והמטופלת חשה כאב חזק באזור הבטן התחתונה וסביב האגן. ניתן להיעזר בבדיקה כזאת גם כאשר קיים חשד לבעיות של פוריות או כאשר מופיע דימום חריג. אולטרסאונד וגינלי מסייע לקבוע את מצבה של המטופלת כאשר הרופא אבחן במישוש שקיימים גושים בשחלה או ברחם ויש צורך באינדיקציה נוספות והמשך בירור.
גילוי מוקדם של סרטן: הסיבה העיקרית לבדיקות שנתיות
החשיבות העיקרית של הבדיקה השנתית היא איתור סימנים בצוואר הרחם, שיכולים להעיד על אפשרות לגידולים ממאירים. שינויים בצוואר הרחם יכולים להעיד על בעיה שפירה, שיש לה סיכוי ממשי להפוך לאחר מכן לגידול ממאיר. בקרב כלל אוכלוסיית הנשים, מגיל 25 ומעלה, קיימת המלצה לעבור בדיקה של צוואר הרחם מדי שלוש שנים.
כשרופא מעריך שקיים סיכון גבוה לסרטן צוואר הרחם, הוא ממליץ על בדיקות המתחילות בגילאים צעירים, ואחת לשנה. גילוי מוקדם של סימנים חשודים וטיפול מעלה באופן ניכר את סיכויי ההחלמה. בדיקה זו מבוצעת באמצעות מכשיר הנקרא ספקולום, שמאפשר לרופא להביט בצוואר הרחם.
בשלב הבא הרופא משתמש במברשת לאיסוף דגימת תאים שיועברו לבדיקה במעבדה. בדיקת נוכחות וירוס פפילומה יכולה להמשיך במתן חיסון, הזמין במספר סוגים.